Zsolt Simon sa zaoberal pozemkovými spoločenstvami

26.02.2013 Bratislava

„Pozemkové spoločenstvá obhospodarujú na Slovensku asi 500tis ha pôdy“, začal Zsolt Simon. Z toho 100 až 150tis ha pôdy môže byť vo vlastníctve štátu a neznámych vlastníkov, ktoré spravuje Slovenský pozemkový fond.

Podľa Simona predkladá vláda SR zákon do parlamentu a prešiel aj prvým čítaním, kde chce tento svoj podiel predať a to za znaleckú cenu jednému zo spoluvlastníkov, ktorý je spolupodielnikom v pozemkovom spoločenstve.
Simon poukazuje aj na neprehľadný systém splátkového kalendára pri predaji jednému zo spolupodielnikov., pričom pri 10ročnom splácaní môže dotyčný platiť 1€ prvých 9 rokov a zvyšok vyplatí až posledný rok ale podiel z predaja dreva má pritom každý rok od začiatku.

Touto novelou sa tiež zavádza povinnosť aby malo každé pozemkové spoločenstvo právnu subjektivitu kde rozhodovať o majetku má právo 50 + 1 hlas kde pri rozhodovaní môže o všetkom rozhodovať jeden vlastník so silným vplyvom.

„Uvítali by sme keď by predaj pozemkov neprebiehal prednostne v prospech jednotlivca pri 100 vlastníkoch ale zachovávala sa filozofia spoločného nakladania s majetkom“, navrhuje podpredseda. Simon ďalej navrhuje aby sa pri predaji splátkový kalendár nemohol tvoriť tak, že ročná splátka by bola nižšia ako 1/10 kúpnej ceny.

„Treba si uvedomiť, že nakladáme s majetkom štátu“, uzavrel Simon.
 

Vyberte región